top of page
pedicure

Standaard pedicure 30'

Medische pedicure 60'

pedicure

Standaard pedicure 30'

Medische pedicure 60'

craniosacraal herent leuven

Craniosacraaltherapie | dames

upledger.jpg
craniosacraal herent leuven
craniosacraal herent leuven

​

Craniosacraaltherapie werkt door een zachte, subtiele aanraking van het binnenste van de mens met als doel de helende levensenergie vrij door het lichaam te laten stromen. Dit brengt diepe ontspanning, genezing en verbetering van fysieke klachten.

Je therapeut manipuleert tijdens de behandeling je heiligbeen (sacrum) en schedelbasis (occiput). Via je therapeutische polsslag en stillpoints kan er contact gemaakt worden met je zenuwstelsel, hormoonregulatie en zelfgenezer. Hierbij ervaar je diepgaande rust en mogelijk sterke emotionele reactie. Het craniosacraal systeem heeft invloed op het hele functioneren van je lichaam.

​

Het craniosacraal systeem heeft via het zenuwstelsel een grote invloed op vele lichaamsfuncties. Het omgeeft de pijnappelklier (epifyse) en hypofyse, waardoor de invloed op het endocriene stelsel en de productie van hormonen groot is. 

​

Verwacht je bij een cranio sessie aan een héél, héél zachte behandeling. Volgende omschrijving bevat de essentie van de impact ervan op lichaam en zenuwstelsel: "Hoe zachter de fysieke aanraking en hoe intenser de liefdevolle aandacht, hoe sterker de fysieke reactie hierop (Michel Bouts, craniosacraaltherapeut)."

 

​

Hoe werkt het ?

 

Het craniosacraal systeem wordt gevormd door de hersenen, het ruggenmerg en het hersenvocht. Het geheel zit ingesloten in vliezen en wordt beschermd door de schedel (cranio) en de ruggenwervels. Het onderste punt is het heiligbeen (sacrum).

Dit systeem, dat de kern (fysisch en geestelijk) vormt van ons lichaam, staat in verbinding met alle organen, weefsels en cellen.

 

CST werkt op twee niveau’s:

 

  1. Manipulatietechnieken voortvloeiend uit de osteopathie geven het craniosacraalsysteem meer ruimte. Hierdoor benader je dezelfde lichaamsrust als wanneer je slaapt. Je lichaam is nu heel actief bezig met regeneratie en herstel.

  2. Er wordt verbinding gemaakt met het energetisch lichaam. De gebruikte methode hiervoor komt uit de chakra-therapie. Aandacht, zachte aanraking en stillpoints kunnen een overweldigende reactie geven van lichaam en emoties.

 

Een craniosacraaltherapeut werkt met het craniosacraal ritme. Dit ritme is het derde systeem (eigenlijk het eerste) dat in het lichaam werkzaam is, naast de ademhaling en hartslag. In de hersenen wordt hersenvocht geproduceerd (vierde ventrikel) en vervolgens stroomt dit langs het ruggenmerg naar beneden en weer terug naar de hersenen. Elke 5 à 10 seconden vindt er een doorstroming plaats door de vliezen naar het lichaam. Dit geeft een ritme of pulsatie die onafhankelijk werkt van je hartslag en ademhaling. Het vocht voedt en beschermt de hersenen en het zenuwstelsel en is verbonden met alle delen van het lichaam, alle organen, klieren en weefsels. Met alle cellen. Bij een goede werking van dit systeem is er sprake van gezondheid en welbevinden. Dit natuurlijke ritme kan verstoord geraken door stress, spanning, fysiek letsel of (emotioneel) trauma. Er ontstaan blokkades.

De therapeut heeft de mogelijkheid om in contact te komen met deze blokkades. Door zachte druk en met aandacht kan de geblokkeerde stroming weer op gang gebracht worden. Het zenuwstelsel wordt geholpen in haar herstelfunctie. Het voelen en aansturen (stillpoints) van het craniosacraal ritme brengt de therapeut in contact met de meest fundamentele kracht in het lichaam, een kracht die gezondheid creëert.

 

CST werkt dus op twee terreinen: aandacht gaat zowel naar het fysieke als naar de mogelijke emotionele achtergrond van een klacht. En dit in twee richtingen. Een holistische benadering dus. En dit maakt de therapie net zo prachtig en krachtig.

 

Aan te raden bij:

​

  • Spanning

  • Stress

  • Vermoeidheid, energiegebrek

  • Pijn

  • Hoofdklachten, hoofdpijn en migraine

  • Slapeloosheid

  • Emotionele problemen

  • Depressie

  • Burn-out

  • Post-traumatische symptomen

  • Hormonale stoornissen

  • Chronische vermoeidheidssyndroom CVS

  • Fibromyalgie

  • Koorts

  • Whiplash, nek- en rugklachten, hernia en ischiasklachten

  • Herstel na operatie

  • Astma, ademhalingsproblemen

  • Artrose, artritis en gezwollen ledematen

  • Maag- en darmproblemen, prikkelbare darmsyndroom

  • Autisme, ADHD, gedragsproblemen, concentratiestoornissen

  • Agressiviteit

  • Ondersteuning tijdens zwangerschap: misselijkheid, angst, stress, rug- en bekkenpijn

  • Natuurlijke ondersteuning bij het opwekken van geboorte (bij het niet goed op gang komen van de weeën)

  • Emotionele en hormonale ondersteuning na de bevalling

 

Af te raden tot contra-indicatief bij:

​

  • Alle letsels waarbij de druk in de schedel verhoogt: hersenletsel, hersenschudding, hersenbloeding, hersentumor, bloedklonters, beroerte…

  • Hoge bloeddruk

  • Epilepsie

  • Acute ontsteking

  • Down-syndroom

 

Bemerkingen

 

In deze therapie wordt er gewerkt met het volledige lichaam. Alle weefsels, de hormonenregulatie, het lymfestelsel, … komen er aan te pas. Via het zenuwstelsel wordt er gewerkt met je ‘innerlijke genezer’. De therapie is nog redelijk jong en in volle ontwikkeling. Maar de resultaten zijn dikwijls ronduit indrukwekkend.

​

Voor het welslagen van deze therapie moet er wel rekening gehouden worden met een aantal voorwaarden. Om te beginnen moet je als behandelde open staan voor de werkwijze en bedoeling ervan. Sta je er sterk kritisch tegenover, wil je de therapie eens ‘uittesten’ om te zien of je iets ‘zal voelen’, heeft iemand uit je omgeving je zover gekregen om te komen (dus niet uit eigen wens en overtuiging) of sta je onder tijdsdruk, … dan heeft het geen zin om een sessie te ondergaan.

Deze ontvankelijkheid en ingesteldheid geldt even sterk voor mij als therapeut. Bij CST is er een vermenging van energie van twee personen. Voel jij je als klant niet op je gemak, dan moet je dat aangeven. Voel ik je als therapeut niet aan, dan zal ik dat eveneens doen. Zo niet zal een behandeling zinloos zijn.

​

Emoties zijn moeilijk in te schatten en te beheersen. In deze therapie kan je mogelijk een sterke gevoelsgewaarwording ervaren. Dit kan overrompelend zijn, zowel in positieve als negatieve zin. Als therapeut ben ik hier volledig bewust bij betrokken en sta ik je bij.

​

Zoals bij alle therapieën (en medicatie) kan je lichaam op verschillende manieren reageren.  Sommige symptomen minderen, andere worden tijdelijk erger. Soms kunnen oude klachten even terug opduiken of krijg je te maken met bijeffecten.  Belangrijk hierbij is dan te beseffen dat je lichaam reageert! En zo hoort het ook. Sommigen reageren redelijk snel tot onmiddellijk op de behandeling, de meesten echter pas na enkele dagen. Na enkele behandelingen zou je lichaam de kracht moeten hervinden om zelf blokkades weg te werken en beter te worden.

​

Het verloop van de behandeling en de reactie hierop zijn dus onvoorspelbaar. Hou hier rekening mee.

​

​

Behandelduur en frequentie

 

De tijdsduur van een behandeling kan variëren, gaande van een uur tot anderhalf uur. Om je lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling, zal de behandelfrequentie niet hoog zijn. Deze wordt in overleg met je therapeut bepaald.

 

​

Praktisch  (gelieve de instructies hieronder aandachtig te lezen!)

​

 

  • BELANGRIJK: draag comfortabele kledij, zodat je gemakkelijk en ontspannen kan liggen. Aansluitende (sport)kledij is prima, maar deze mag niet knellen!  Een broeksriem dient te worden losgemaakt. Knellende kledij verhindert namelijk een vrije doorstroming en bemoeilijkt de therapie. Ademhaling en fascia mogen niet gehinderd worden zodat het lichaam zijn volle ruimte kan innemen. Zorg dat je vrij kan ademhalen. De hals dient vrij te zijn (geen rolkraag). Sommige beha-types kunnen tevens hinderlijk zijn (bij het werken aan hartchakra). Dikke kledij mindert het contact van de therapeut. Een jeansbroek (dikke stof en stiknaden) bemoeilijkt het werken aan een belangrijke blokkeringszone: sacrum, heupen, onderbuik, bekkenbodem. Gelieve deze dus zeker niet te dragen bij deze behandeling!

​

  • Anamnese / intakegesprek: je therapeut dient op de hoogte te zijn van je gezondheidstoestand. Aan een behandeling zal daarom steeds een intakegesprek voorafgaan. Om dit vlot te laten verlopen, kan je dit formulier reeds op voorhand hier downloaden.

bottom of page